- Előnyök >>
- Sörfogyasztás
    kedvező áron >>
- Szórakoztató >>

Házi sörök készítése


A házi sör készítése az utóbbi időben reneszánszát éli az angolszász terüle-teken. Népszerűségének az az oka, hogy széles körben beszerezhetőek és rendelkezésre állnak a szükséges eszközök, a kiváló minőségű alap-anyagok és kiegészítő anyagok. Az emberek többsége nem csak hobbi tevékenységként űzi, hanem az egészséges élet egyik részének tekinti és ezért készít natúrsört saját fogyasztására. A sör készítése 4 alapanyag felhasználásával történik:

  • víz;
  • árpamaláta (csíráztatott árpa, különböző hőfokon pörkölve);
  • komló (a növény virágai);
  • sörélesztő.

Hagyományosan a malátából sörlét készítenek, komlóval forralják, lehűtés után élesztővel erjesztik.

Magyarországon új, ismeretlen sörkészítési módszerről van szó. A sörlé készítése, komlózása és sűrítése a MUNTONS cég berendezéseiben már megtörténik. Ez a sörkészítési eljárás a házi "mikro sörfőzde". Egy maláta-sűrítményből 23 literes (40 pint) mennyiség készíthető. Két kivétel azonban van. A premium sorozat termékei közül az

  • Old Ale felhasználásakor 6,5 liter;
  • Scottish Style Heavy Ale felhasználásakor 17 liter

sör készítése javasolt a Muntons cég ajánlott recepturája szerint.

Lényeges különbség a mini sörgyárakhoz képest, - amelyek szintén „házi sört” készítenek, az hogy a saját ízlésnek megfelelően alakíthatóak a komponensek arányai:

  • malátasűrítmény;
  • komló keserűsége, zamata, aromája;
  • alkoholtartalom;
  • a sör színe stb.

A malátasűrítmények, - típusától függetlenül - szabadon elegyíthetőek egymással, biztosítva a teljesen egyedi, - mondhatni "névre szóló"- sör készítésének lehetőségét.


Társaságunk a Muntons cég csúcs-minőségű termékeit ajánlja a Prémium és Connoisseurs sorozatban. Vegyen magának otthonra, ízlelje meg, amit választott és jöjjön majd vissza. Válasszon egy másikat, biztosan talál olyat, amit még nem ismert eddig. Készítsen magának egyedi házi sört és kombinálja az ízeket. A sör készítése a Muntons termékekkel igen egyszerű. A barátaival, ismerőseivel felfedezheti azt a gazdag ízharmóniát, amely csak attól a gyártótól jöhet, aki gondosan megválasztja az alapanyagul szolgáló árpát és a malátát, valamint alaposan ellenőrzi a maláta sűrítmény készítésének technológiai folyamatát.

Ön már csak néhány rövid lépésre van attól, hogy élvezhesse a Muntons cég több évtizedes tapasztalatait.
Természetesen a lépéseket egymás után kell megtenni! A végeredményhez 4 egyszerű lépésben juthat el, miután összeállította első sör készítő készletét.

1.) Keverés

A Muntons malátasűrítményt vízzel kell elkevernie, biztosítva a megfelelő hőmérsékletet, a cukortartalmat és az alkalmas élesztőt a sörlé erjesztéséhez. A keverésnél tartsa be a dobozban levő, a malátasűrítményre vonatkozó részletes utasítást. Ebben a fázisban alkalmazhat többféle maláta sűrítményt, ízlése szerinti arányban keverve. A sörléhez ebben fáziban hozzáadhatja az un. Spraymalt -ot is, amely testesebb zamatosabb sört eredményez. Itt alkalmazhatja a készítendő söre aromája, vagy keserűsége fokozására az általunk forgalmazott, filteres tasakban kiszerelt komlót.

2.) Erjesztés

A sörlét az erjesztő tartályban kell erjeszteni, míg a sörlé sűrűsége az előírás szerinti értékre csökken. Ez általában véve 4-6 nap alatt lejátszódó folyamat, amely időszak alatt a hőmérsékletet 18-22 fok között kell tartania. A tartályt hermetikusan kell lezárnia és az erjesztési folyamat végéig zárva kell tartania. Az erjedési folyamatot a Házi Sörkészítő Készletben található műszerekkel ellenőrizheti.

3.) Palackozás

Palackozáshoz tiszta és fertőtlenített üvegeket kell használnia. Természetesen Ön dönt arról, hogy milyen palackot választ az Ön által készített sör másodlagos erjesztéséhez és tárolásához. A feltétel csupán annyi, hogy a kiválasztott palack nyakmérete feleljen meg az EU szabványnak. Ellenkező esetben nem tudja a koronazáró készüléket alkalmazni a palackok koronazárral történő lezárásához. Tekintse át a letölthetö táblázatot az alkalmas palack megválasztásához. >> Letöltés2 (16 KByte).

A műanyag (PET) palackok erre a célra nem ajánlatosak, mert gáztömören nem zárhatóak le, a palack falán a széndioxid gáz átdiffundál. Ennek következtében a minőségi paraméterek nem garantálhatóak. A tárolhatóság ideje lényegesen lerövidül. Általában a kereskedelmi forgalomban használatos, visszaváltható sötét színű sörösüvegek megfelelnek erre a célra.
Palackozás után biztosítani kell a palackban történő utóerjedést és a sör kondicionálását ahhoz, hogy a sör még finomabb, zamatosabb és élvezhetőbb legyen.

4.) Fogyasztás


A palackozást követő 1 hét alatt a sör letisztul és fogyasztható állapotban van. Lényegesen jobb minőséget érhet el, ha 4-6 hétig sötét hűvös helyen tárolja. Fogyasztás előtt le kell hűteni az ideális 2-5 C fok körüli hőmérsékletre. A testesebb söröket, és általában a barna söröket 10-12 C fok hőmérsékleten ajánlatos fogyasztani! Az üvegből óvatosan kell kitölteni a sört, hogy az alján levő élesztőt ne kavarja fel. Tehát lehetőleg egyszerre kell kitöltenie az üveg tartalmát.
Azok, akik a szűretlen söröket szeretik az üvegből is elfogyaszthatják.

Ez a sör él!

Az élesztő az üveg aljára ülepedik le. Nem kell pasztőrőzni, 2 éven túl is eltartható!

   
Szerződési Feltételek
Adatkezelési nyilatkozat
   
Kapcsolatfelvétel
Készítette: Altusoft Kft.